2020-06-30

Fondrobotar, varför det?

På senare år har det dykt upp ett antal sk "fondrobotar" som utifrån ett antal givna kriterier automatiskt investerar dina sparpengar i en uppsättning fonder. Dessa kriterier ges vanligen av din sparhorisont, din vilja att ta risk och din förväntade avkastning (de båda sistnämnda är egentligen samma sak enligt mig). Men, varför skulle man använda en fondrobot?

Jag kan se ett antal scenarier där en fondrobot är att föredra framför att på egen hand investera i enskilda fonder. Det är enkelt och bekvämt, det skapar god riskspridning och diversifiering helt automatiskt, och framför allt - det är automatiserat! Med en fondrobot (eller flera) i kombination med ett månadssparande så uppnår man ett helautomatiskt sparande som faktiskt blir av! Detta har jag berört i ett tidigare inlägg "Om sparande" där jag kort besvarande frågan "Vilket sparande är bäst?" med "Det som blir av!". Det förra inlägget fokuserade dock inte alls på vad man ska spara i, snarare hur man ser till att sparandet blir av.

Jag förstår att många blir vilsna nästan direkt när de, efter de sett till att överföra pengar till någon form av sparkonto eller ISK, inser att alternativen för vad man sedan kan placera dessa pengar i är nästan oändliga. Det är bland annat här fondrobotarna har sin givna plats! Det bästa sparandet är det som blir av, som tidigare konstaterats, och med några enkla handgrepp är du snabbt igång med ett sparande som inte kräver några speciella förkunskaper om varken aktier eller fonder, eller några andra aspekter av hur börsen fungerar. När du sedan blir varm i kläderna och tycker att du vill bredda ditt sparande till enskilda aktier, gör då det! Det ena utesluter inte det andra. Faktum är att jag själv valt att låta ett par fondrobotar ta hand om en del av mitt månadssparande, helt enkelt därför att jag har en jämförelsevis hög sparkvot och velat automatisera en del av månadssparandet. Varför? Dels tycker jag att det är bra att ha något konkret att jämföra mina egna placeringar med, se att jag över tid slår den avkastning jag kan få från fondrobotar och indexinvesteringar, och dels är det just väldigt bekvämt att låta viss del av sparandet sköta sig själv. Det är trots allt en del jobb med att hålla sig uppdaterad kring börsen, och även om jag har börsen som hobby kan det bli den dyraste hobby i världshistorien om något går rejält snett. Nog om detta!

Vilka alternativ finns då?

Jag kommer nedan att presentera de tre alternativ jag själv använder. För de allra flesta räcker det bra med en eller ett par av dessa, och vilken man väljer är mycket en fråga om tycke och smak. Att jag sparar på flera ställen är dels för att testa dem så jag kan blogga om dem ;-) men även jag kommer nog på lite sikt att välja att skala ner till endast en eller två av dessa tjänster, förenkla livet lite :-)

Lysa - en av pionjärerna! Fondroboten Lysa är nog den tjänst som funnits längst och gjort fondrobotar kända för allmänheten. Att bli kund hos Lysa är enkelt och smidigt. Genom att gå igenom tre enkla steg är man igång! Först och främst fyller man i några frågor kring sin privatekonomi, vilken tidigare erfarenhet av fondsparande man har, inkomster och utgifter. Därefter får man besvara några frågor om hur man ser på risk och avkastning och vilken sparhorisont man har. Slutligen får man välja mellan två placeringsinriktningar, Bred och Hållbar. Detta tycker jag är lite extra positivt, att företag som Lysa hjälper mig att ta ett aktivt ansvar och undvika investeringar inom spel, vapen, droger och fossila bränslen och annat som inte är bra för varken människor och djur eller för planeten vi bor på. När man fyllt i detta får man ett investeringsförslag som kan se ut som nedan.


Lysa förklarar också på ett bra sätt bakgrunden till förslaget, se högra bilden, men är man inte nöjd kan man enkelt ändra fördelningen. Efter detta följer lite frågor kring kundkännedom etc, och avslutningsvis öppnar man sitt konto och har då också möjlighet att starta ett månadssparande. Sammanfattningsvis tycker jag Lysa är alldeles lysande, med ett bra gränssnitt och pedagogiskt upplägg som är tillräckligt enkelt för att fungera för alla. Klicka här för att bli kund hos Lysa (annonslänk) så får både du och jag 20% rabatt på Lysas (redan väldigt låga) avgifter i hela tre månader.


Opti är en annan spelare som funnits ungefär lika länge på marknaden som Lysa, men de har valt att endast erbjuda sina tjänster via app. De har en hemsida på vilken man kan ta del av en massa information om dem och deras erbjudande, men man kan endast starta upp sitt konto och sparande via appen. Detta i sig är dock inget problem då appen är ytterst väl fungerande. Upplägget är annars ungefär detsamma som hos Lysa med samma grundprinciper. Opti valde dock att även rekommendera mig viss del råvaror (exempelvis guld) i portföljen då de menar att råvaror är en bra "krockkudde" vid inflation. I mitt fall fick jag ett investeringsförslag som ser ut såhär.


Även Opti har ett pedagogiskt upplägg i samband med att man blir kund hos dem och de förklarar på ett bra vis de olika delarna av portföljen. Då jag valt att bli kund både hos Lysa och Opti med samma sparbelopp per månad kommer jag på sikt att återvända till dem båda och redovisa skillnaden i avkastning.

Android-användare: Klicka här för att bli kund hos Opti (annonslänk)
Apple-användare (iOS): Klicka här för att bli kund hos Opti (annonslänk)


Sist men inte minst har vi självklart Avanza. Detta alternativ är förmodligen det bästa för dig som både vill ha möjligheten att investera i aktier och fonder direkt, men även ha möjligheten att nyttja en fondrobot för en del av ditt sparande. I Avanzas fall kallar de sin fondrobot för Auto, och utifrån ett antal kriterier väljer du en av sex olika fondportföljer som sedan sköter sig alldeles själv.


Avanzas Auto-upplägg hittar du under menyn "Spara & Investera" när du loggat in på sajten, men om du ska månadsspara i Auto så ska du välja detta via "Månadssparande" i samma meny då du där kan välja startbelopp, månadsbelopp, konto samt datum för överföring. Är du inte redan kund hos dem så klicka här för att bli kund hos Avanza Bank (annonslänk). När du valt vilken Auto-portfölj du vill ha och fyllt i ditt start- och månadsbelopp så kan du simulera avkastningen på 1-20 års sikt. Jag har nedan valt att se hur stor avkastning ett månadssparande på 1000:- i Auto 6 ger på 5 år opch det ser inte alls pjåkigt ut.



Med detta hoppas jag du fått några bra idéer kring vad du kan investera i och var, antingen som ditt huvudsakliga sparande eller som komplement. Själv använder jag som sagt alla tre och sparar en slant i varje på månadsbasis, som ett komplement till de investeringar jag gör direkt i aktier och fonder. Lycka till med dina investeringar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.